Werkplaats voor danstalent

Binnen het Danskwartier wordt talent en ontwikkeling gestimuleerd.

De dansers uit de werkplaats heten ‘Kwartiermakers’. Deze leerlingen worden uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen, om zichzelf te laten zien en veel podiumervaring op te doen. Bijzonder danstalent kan op uitnodiging of eigen initiatief auditie doen voor de werkplaats. Voorwaarde is dat deze dansers minimaal twee danslessen volgen per week.

De werkplaats is een danstraject voor danstalent waarbij er met choreografen buiten de school gewerkt wordt aan een dansvoorstelling/project dat los staat van de reguliere lessen. De choreografen die worden aangetrokken hebben landelijke bekendheid in de danswereld. Binnen de werkplaats wordt er gedisciplineerd gewerkt aan danstechnische en expressieve vaardigheden. Op deze wijze kunnen de leerlingen zich oriënteren op een beroepskeuze als danser/dansdocent.

Afgelopen jaar (2022) dansten de werkplaatsdansers op Festival der Aa in de voorstelling ‘RAVE’. De inhoud van de voorstelling is licht en positief, gericht op wat er in deze tijd nog wél mogelijk is. De horizon en het uitzicht naar betere tijden of het licht dat in deze tijd nog wel schijnt. Voor jonge mensen is het makkelijk om je te verliezen in wat er niet meer mogelijk is. Deze makers en dansers kijken vooral naar licht! Tijdens het festival weekend dansten de werkplaatsdansers 7 keer in de stralende zon als onderdeel van de theatrale wandelroute.

In 2020 en 2021 hebben de werkplaatsdansers gedanst in de dansproductie ‘Verplaats’. Dit project bevatte een film en een tournee langs verzorgingstehuizen: https://vimeo.com/436548246 . Al onze werkplaats dansers zijn te zien in deze dansfilm ‘Verplaats’.  Een voorstelling over afscheid, pijnlijk toepasselijk in deze tijd. Maar ‘Verplaats’ werd niet pijnlijk, ‘Verplaats’ is hoopvol, wanneer je je verplaatst is er ruimte voor groei.

In 2019 creëerde Danshuis Noord speciaal voor Festival der Aa een poëtische danstheatervoorstelling. Een voorstelling waarin dertig jonge talent dansers uit het Danskwartier terecht komen in de wereld van een man, acteur Albert Secuur, die op de vlucht is voor de werkelijkheid. Hij waant zich in een wereld vol dansende vogels. De man en de dansers deinen, in het oer landschap van de Drentsche Aa, op de klanken van close harmony kwartet Fluitenkruid. https://vimeo.com/349016236

In 2018 speelde de werkplaats ‘Generation I’ is een reizende voorstelling van 30 minuten over jongeren in deze digitale 21e eeuw. Trailer Generation I: https://vimeo.com/282367969

In 2017 heeft de werkplaats de opening van het Cultureel Jaar in de Gemeente Tynaarlo verzorgt in samenwerking met een video artist en laser bedrijf op de oude Rijksluchtvaartschool in Eelde: https://vimeo.com/217300333

In 2016 hebben we een reizende productie gemaakt genaamd ‘City Thoughts’: https://vimeo.com/171277259

Voor wie: dansers van het danskwartier die minimaal 2 danslessen in de week volgen waarvan minimaal 1 techniek les (ballet, jazz, modern) en succesvol auditie hebben gedaan.

Auditie: september of oktober 2023
Aanmelden: info@danshuisnoord.nl